De eerlijkheid voorbij!

Weet u nog waar de normen liggen? En dan heb ik het niet over waarden en gedragsvormen ingegeven door culturele of religieuze overtuigingen. Nee, dan spreek ik over politiek en economie.  Wat zijn de grootste problemen van deze tijd?  De wereldeconomie met aan de ene kant haar uitspattingen en aan de andere kant bittere armoede en  het verstoorde ecologische evenwicht, zeg maar de opwarming van de aarde. Maar blijkbaar liggen de politici daar niet echt wakker van. Nauwelijks is de financiële crisis, veroorzaakt door het megalomane denken van de bankiers, voorbij of diezelfde banken blazen alweer hoog van de toren.  Wie grijpt in? Economie is een spel geworden van internationale grootmachten die bedrijven  sluiten en  verschuiven als op een monopolybord.  Internationaal bekeken staat daar geen macht boven. Wat zou de Belgische regering dan kunnen ondernemen tegen het grootkapitaal. De beurzen zijn daar de exponent van.  Het is duidelijk dat  die hun oorspronkelijke betekenis, geld genereren voor  bedrijven zodat die kunnen verder groeien, totaal verloren hebben. Gewone bedrijven die 5 procent groeien worden afgestraft door de analisten. Op basis waarvan?  Waarom moet een bedrijf per jaar 10 procent groeien. Waarom die buitensporige groei en winsten nastreven? Gewone mensen zoals u en ik blijven best weg van de beurs. Het is een speeloord voor banken en institutionele beleggers die zelf de spelregels bepalen  die ervoor zorgen dat de grote winsten voor hen zijn.  De kapitaalsverhoging van Option was daar een schoolvoorbeeld van. Institutionele beleggers konden  niet uitgeoefende rechten van aandeelhouders op die verhoging  kopen aan 50 cent. Zelf al hadden ze die nog niet, toch boden ze die al te koop aan wat leidde tot een winst van 20 procent en een val van het aandeel met 11 procent. De kleine belegger bleef eens te meer in de kou staan.  Die kunnen trouwens nooit intekenen voor obligaties met een stevige return. En wat te zeggen van de onwil van de wereldleiders om iets te doen aan de opwarming van de aarde? Dichter bij ons is er de natuurramp met de Zenne. Niemand is verantwoordelijk. Laat het ons niet overkomen of we vliegen de bak in. Plaats of geen plaats.  En ondertussen laten we in Brussel en Vlaanderen de daklozen bijna doodvriezen. De overheid geeft niet thuis dus moet de bevolking het maar oplossen.  Ook hier wringt iedereen zich weer in duizend bochten om vrijuit te gaan. En er is ook nog gesjoemel bij de Regie der gebouwen,  het verkeer loopt in een knoop en voetbalploeg Moeskroen  heeft de belastingen ontdoken. Ook hier pleit iedereen onschuldig.  De show must go on. Maar er is geen tijd meer voor show!  Helaas ook geen plaats meer voor eerlijkheid.  Eerlijk duurt het langst maar daar heeft niemand nog een boodschap aan. We zijn met zijn allen de  eerlijkheid voorbij.