Dag Yves

In West-Vlaanderen kennen we het gezegde ‘Dag Jan’. Het betekent zoveel als: wat is dat allemaal. We maken ons sterk dat we het in de toekomst over ‘Dag Yves’, zullen hebben.  Jan zal zich verder uitsluitend met Jan met de pet mogen bezig houden.  Maar wat was en is dat allemaal met Yves Leterme? Hebt u er overigens al eens bij stilgestaan hoe parallel sport, in casu voetbal, en politiek in dit landje lopen?

Stelling een: de grote drie van het voetbal leveren ook in de politiek strijd!

Leterme wordt verkozen en mag Leterme  I opstarten. Yves steekt daarbij zijn sympathie voor Standard Luik niet onder stoelen of banken. Kan dat zomaar? Nee, dat kon en mocht niet zomaar. Dus werd vanuit de hoofdstad, of was het Anderlecht, de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde aangerold. Resultaat: Herman Van Rompuy krijgt het roer in handen. De nieuwe premier is duidelijk een Anderlecht-man.  Die andere grootheid, Club Brugge, blijft in de kou staan. Geen nood! Door een speling van het lot, wordt Herman Van Rompuy naar Europa getransfereerd en  ziet Standard, lees Leterme, opnieuw zijn kans om de scepter in handen te nemen.  Echter niet zonder dat Club Brugge, in de figuur van Jean-Luc Dehaene, eerst het veld gecontroleerd heeft.  Wat is dat allemaal? Dag Jan, excuseer, dag Yves!

Stelling twee: the whereabouts zijn ook in de politiek een probleem.

De hele heisa rond de whereabouts van Malisse en Wickmayer liet Vlaanderen niet onberoerd. Voor- en tegenstanders kropen op de barricades maar nog veel meer achter hun computer.  Waar waren ze? Hoe komt het dat beide tennissers hun gegevens niet  meedeelden aan de bevoegde instanties? Een vergetelheid of doelbewust?  Blijkt nu dat ook in de voetbalwereld heel wat spelers niet  hebben gezegd waar  ze te vinden waren. U gelooft het of niet maar ook de politici hebben een soort van whereabouts. Zij moeten meedelen in welke raden van bestuur ze zetelen en wat hen dat allemaal opbrengt.  Een middel om te controleren waarmee en met wie ze zich allemaal bezig houden. Ook heel wat heren en dames politici geven niet thuis voor wat betreft het invullen van die documenten.  Dag Yves!

Stelling drie: De regering en de voetbalbond hebben even weinig slagkracht.

De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde is een probleem dat al meer dan dertig jaar aansleept.  Yves Leterme geniet de eer om daar nu eindelijk de knoop door te hakken. De hervorming van de voetbalbond  en de voetbalcompetitie met  een duidelijker onderscheid tussen prof- en amateurvoetbal  staat ook al eenzelfde termijn op stapel. Ook daar bleef het alleen bij ballonnetjes oplaten.  Innovatie is zowel in het voetbal als bij de overheid een vies woord want Vlaanderen gaat  nu ook besparen op innovatieprojecten. Topspelers kan men, net als topbedrijven,  in België niet meer houden.  En samen met de braindrain verdwijnt ook als ons jeugdig voetbaltalent naar het buitenland. Dag Yves!